SKUP TÜRKİYE Projesi Tanıtıldı

Türkiye’de sürdürülebilir kentsel hareketlilik çalışmalarını yaygınlaştırmayı amaçlayan “Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik İçin Avrupa Birliği Desteği Projesi”nin açılış etkinliği Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ev sahipliğinde Ankara’da yapıldı.

Etkinliğin açılış konuşmalarını; TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) Avrupa Birliği (AB) ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan, AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı ve Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo gerçekleştirirken ana tema konuşmalarını ise TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, UAB AB Yatırımları Dairesi Başkanı / IPA Direktörü Dr. Tijen İğci, POLIS Network Direktörü Karen Vancluysen, ile SKUP Türkiye Projesi’nin Ekip Lideri Dr. Nazan Koçak Rye yaptı.

Şahin: “Hep birlikte yürüyelim, hep birlikte koşalım; temiz bir dünyayı birlikte inşa edelim.”

Konuşmasında Türkiye’de sürdürülebilir hareketliliği sağlamaya yönelik çalışmalardan bahseden Başkan Şahin, ekonomiyi ekolojiye çevirmenin ve sürdürülebilir kalkınmanın önemine değinerek,“Ortak evimiz olan gezegenimizi koruyarak kullanamadık. Sosyal adaleti, sosyal barışı ve çevresel bütünlüğü sağlayamadık. İnsanı korumak için çevreyi korumak gerektiğini, balıkların ölmemesini, ağaçların kurumamasını maalesef pandemi gibi çok ağrı bir şekilde bedelini ödediğimiz şartlarda yeniden dünyanın gündemine aldık.” dedi.

Dünyanın uzun yıllardır bu konuda konuştuğunu ve artık eylem zamanı olduğunu kaydeden Şahin, sorunları tek başına bir belediyenin, bir ülkenin veya bir başkanın çözmesinin mümkün olmadığını belirterek iş birliğinin öneminin altını çizdi. Şahin konuşmasına şöyle devam etti: “Hep sonuçlarla uğraşıyoruz. Hastalık, ırkçılık, pandemi, terör, kriz hepsi birer sonuç. Oysa en az maliyetli olan koruyucu ve önleyici tedbirler.” dedi. TBB’nin başlattığı fikir ve proje yarışmalarını anlatan Şahin, “Neler yapıp neler yapmamamız gerektiğini araştırdık. Dünyanın bu gidişatına karşı, başkasından beklemeden bu büyük sorunu birlikte nasıl çözebiliriz diye baktığımız çalışmalar yaptık.” diye konuştu. Sıfır emisyon, sıfır atık, iklim değişikliği ile mücadele gibi konulara da değinen Şahin konuşmasını “Hep birlikte yürüyelim, hep birlikte koşalım; temiz bir dünyayı birlikte inşa edelim.” sözleriyle noktaladı.

Hidalgo: “Vatandaşlar bu çalışmanın öznesi olarak kilit noktada.”

AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı ve Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo sıfır emisyonu hedefleyen çalışmaların öneminden bahsetti. Trafik sıkışıklığının ve trafik kazalarının çevre, ekonomi, güvenlik ve insan hayatı üzerindeki olumsuz etkileri anlatan Hidalgo, değişimlerin şehirlerde başladığına dikkat çekerek “Şehirlerin büyük potansiyeli var. Şehirleri daha yaşanabilir hale getirmek için toplu taşımaya odaklanıyoruz. Toplu taşımayı yaygınlaştırmak ve araç sayısını azaltmak emisyonun düşürülmesinde çok önemli. Türkiye’de pek çok şehirde bu alanda çalışmalar yapılıyor. Değişimi ortaya koyabilmek için kararlı adımlar atmamız gerekiyor. Bu çalışmalar oldukça maliyetli. AB fonları çok faydalı olacak. Vatandaşlar bu çalışmanın öznesi olarak farkındalığın oluşturulmasında kilit noktada.” dedi.

Özcan: “SKUP Projesi finansmana ulaşmak ve yerel yönetimlere bilgi aktarması bakımdan çok değerli”

Projelerin hayata geçmesinde finans faktörünün önemli bir etken olduğunu aktaran Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Türkiye’de pek çok büyükşehirde kentsel hareketlilik planlarının hazırlanması için IPA kaynaklarından yararlanıldığını söyledi. SKUP Projesi kapsamında belediyelerin sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusunda kapasitelerinin güçlendirileceğini belirten Özcan, bu alanda çalışan dünyadan belediyelerle de iletişim sağlanacağını ifade etti. Özcan, kentsel hareketlilik konusunda dünyada farklı finansman fırsatları olduğunu belirterek “SKUP Projesi finansmana ulaşmak ve yerel yönetimlere bilgi aktarması bakımdan çok değerli.” şeklinde konuştu.

Aykan: “İnovasyon ve akıllı ulaşım sistemleri gibi konularda Türkiye’yi lider ülke yapma gayretindeyiz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sürdürülebilir ulaşım alanında yaptığı çalışmaları ve “Ulaştırma 2053 Vizyonu”nu anlatan Genel Müdür Aykan, ulaştırma sektörünün IPA fonlarının verimli ve etkin kullanıldığı bir alan olduğunu ve bu alanda AB ile entegrasyonu artıracak projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. İnovasyon ve akıllı ulaşım sistemleri gibi konularda Türkiye’yi lider ülke yapma gayretinde olduklarını kaydeden Aykan konuşmasında; “Ülkemizi AB’ye bağlayan stratejik konumuyla ülkemiz ve AB kazanımları için büyük önem arz eden zamanında ve sorunsuz tamamlanması için üzerimize düşen görev ve sorumlulukların bilincindeyiz.” sözlerine yer verdi.

‘Sürdürülebilir kentsel hareketlilik’ ele alındı

Etkinliğin ikinci bölümü “Türkiye’de Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik” başlıklı panelle devam etti.  TBB Proje ve Finansman Birim Sorumlusu Cemal Baş’ın moderatörlüğünü üstlendiği panele; SKUP TÜRKİYE Proje Direktörü Dr. Wolfgang Backhaus, AB Türkiye Delegasyonu, Ulaştırma Politikası ve İklim Değişikliği Ekip Koordinatörü Göktuğ Kara ile POLIS Network Direktörü Karen Vancluysen, İLBANK Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Şevket Altuğ Taşdemir katıldı.

1 Yorum

Join the discussion and tell us your opinion.

Yoruma kapalı.